Körkort – Guide till Avbetalning/Delbetalning

Publicerat den 11 november 2019

Att ta körkort är ett viktigt steg i livet ur många aspekter. Det ger en ökad flexibilitet och frihet, underlättar det praktiska i livet, samtidigt som det öppnar dörrar till ett stort antal jobb. Här tittar vi närmare på de alternativ som finns för att få sitt körkort på avbetalning.

Alternativ för att delbetala körkortet

Här går vi igenom de huvudsakliga alternativen som finns för att delbetala ett körkort.

Avbetalning hos körskolan

Ett stort antal körskolor känner till sina kunders behov och erbjuder därför avbetalning av körkortet tillsammans med externa kreditbolag. När vi undersöker de olika trafikskolorna närmare hittar vi delbetalning av körkort via följande alternativ.

  • Räntefri delbetalning över 24 månader via Resurs Bank.
  • Klarna delbetalning över 36 månader.
  • Räntefri delbetalning i upp till 24 månader med Svea Ekonomi.
  • Räntefri delbetalning över upp till 24 månader med Wasa Kredit.

Här är det värt att notera att även om avbetalningen anges som räntefri så innebär det normalt inte att den effektiva räntan, med alla avgifter ihopräknade är 0%. I själva verket kan den vara mycket hög.

Låna pengar till körkort

Eftersom kostnaderna kring körkortet ofta är spridda över lång tid och olika företag så kan det istället vara aktuellt att låna pengar till körkortet. Ett alternativ som vi särskilt rekommenderar är att använda ett kreditkonto, som man kan ta ut pengar ifrån efter behov och på detta sätt inte behöva betala ränta för pengar som inte används. Nedanför hittar du en lista över lån som är lämpliga för att betala sitt körkort.

Körkortslån från CSN

CSN kan numera i särskilda fall erbjuda körkortslån. Detta lån riktar sig till dig som är arbetslös och vill ta körkort. Idén bakom detta är att man genom att få ett lån från CSN till körkortet ökar sina chanser att få jobb. Maximalt kan du låna 15 000 kronor till ditt körkort från CSN och lånet betalas ut i tre delar om 5000 kronor varje gång under din körkortsutbildning.

Vad kostar ett körkort?

I och med att körkortet har ett stort antal moment så blir det oftare dyrare att ta än vad många tror. Det inkluderar först och främst ett stort antal obligatoriska moment, såsom synundersökning, Riskettan, Halkbana, Fotografering, Teoriprov och Uppkörning. Utöver detta tillkommer sedan (för de allra flesta) priset för eventuella körlektioner, teorilektioner, intensivkurser och annat som är nödvändigt för att kunna ta körkortet. I genomsnitt brukar man landa på mellan 15 000-20 000 kronor.

För en ung person, utan vidare stort sparkapital eller lång tid ute i arbetslivet är detta en kostnad som kan behövas delbetalas.