Tandvård – Guide till Avbetalning/Delbetalning

Publicerat den 13 november 2019

Om man inte har möjlighet att betala hela kostnaden för sin tandvård på en gång så kan man vända sig till en tandläkare som erbjuder avbetalning för tandvården. Det finns ett stort antal sådana tandläkare i de flesta större städer i Sverige. Skulle du inte hitta någon i din närhet så finns det även flertalet lån anpassade för detta ändamål.

Här listar vi några möjligheter till finansiering för tandvård som finns på olika håll i landet.

 • Folktandvården i Stockholm – Tandvårdslån via Payex.
 • Distriktstandvården – Klarna delbetalning.
 • Aqua Dental – Resurs Bank Delbetalning.
 • Smile Tandvård – Resurs Bank Delbetalning.
 • Praktikertjänst – Collector Delbetalning.
 • Göteborg Tandläkargrupp – Resurs Bank Delbetalning.

Vilket delbetalning blir billigast?

Här finns det inget definitivt svar som alltid gäller. Det kan nämligen variera ganska mycket beroende över hur lång tid du väljer att betala av din tandvård samt hur mycket det kostar. Vad man generellt kan säga är dock att ett av de billigaste alternativen brukar vara att ta ett vanligt privatlån, även i de fall när delbetalningen marknadsförs som “räntefri”. Det är i själva verket långt ifrån räntefritt sett till den effektiva räntan på avbetalningen.


HITTA BILLIGAST AVBETALNING FÖR TANDVÅRD MED LÅN VIA LENDO

 • Ansök på 2 min
 • Endast en kreditupplysning
 • Svar från upp till 40 långivare

Och se vilken ränta du kan få. Räntespann Effektiv ränta: 3,25%-32,49%

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta på 6.98 %. Ett lån på 200 000 kr kostar isåfall 2032 kr/månad (144 avbetalningar), det vill säga totalt 292 653 kr. Ingen start- eller aviavgift. 6.77 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt utifrån dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kredit- och långivare som bäst matchar din profil, senast uppdaterat 2023-03-01. Återbetalningstiden är mellan 1–15 år. Den högsta möjliga räntan är 32,49%


Tandvård på avbetalning med betalningsanmärkning?

Om du har betalningsanmärkning kommer du med stor sannolikhet att bli nekad avbetalning för din tandvård. I detta fall behöver du ta ett lån externt hos en långivare som godkänner dig med betalningsanmärkning.

Vad kostar tandvård?

Priset för tandvård kan variera ganska mycket beroende av vilken tandläkare man går till. Här har vi hämtat några generella priser från Folktandvårdens prislista, som kan ge ett hum om vad man behöver vänta sig.

 • Vanlig tandläkarundersökning – 865 kronor
 • Rensning och rotfyllning – 3650 kronor
 • Bettskena för överkäke/underkäke – 3850 kronor
 • Fyllning av yta – 705 kronor

När det kommer till lite större behandlingar såsom implantat för flera tänder eller olika typer av akut tandvård så kan slutpriset landa på upp till 50 000-60 000 kronor.

Så får du reda på ditt pris

Innan du kan få ett exakt pris för vad din tandvård kommer att kosta så behöver tandläkaren göra en grundundersökning. Först därefter kan du få ett exakt pris och på detta sätt börja förbereda en delbetalning.

Hur gör man om man inte har råd med tandvård?

I vissa fall går det att vända sig till socialtjänsten för att få ekonomiskt stöd till tandvården. Om din tandvård efter en undersökning betraktas som akut är tandläkaren skyldig att hjälpa dig eller att hänvisa till en akutmottagning som kan göra detta. Kan du inte betala i samband med att du får akutvård så får du en faktura på tandvården. Fakturan behöver betalas inom utsatt tid för att inte lämnas vidare till inkasso eller Kronofogden.