Payson

Payson är ett svenskt e-handels- och betalningsföretag. Payson erbjuder olika typer av betalningslösningar inom e-handel, men har även betallösningar för betalningar mellan privatpersoner. Payson grundades 2003 och har sedan dess växt sig till en betydande aktör på marknaden för betalningar. Payson finns idag bland annat i Sverige, Storbritannien, Norge, Danmark och Finland.

Butiker med Payson

ButikKategori
Lekochklura.seLeksaker, byggsatser
Handelshuset.seKök, elektronik, leksaker
Dinavaskor.seVäskor, accessoarer
Parfymhyllan.seParfymer
Regawatches.seKlockor
Nilssonsbutiken.seBarnkläder, skor, arbetskläder
Rumeriet.seInredning, design
Charmicon.seSmycken
Galoppshopen.seHäst, ridning
Perifa.seMobiltelefoner
Stilcykel.seCyklar, elcyklar
Dinahjul.seFälgar, däck
Skogsutrustning.seSkogsmaskiner, trädgårdsmaskiner
Varie.seKläder, accessoarer
Tvalmakaren.comTvål, hudvård
Ink1.seBläckpatroner, toner
Christyle.seSmycken
Actionking.seElektroniktillbehör
Yngmar.seMössor
Zazacosmetics.seMake-up, hudvård, parfym
Shoescape.seSkor, kläder, väskor
Allthallen.seElektronik, verktyg, biltillbehör
Inredningsgarden.seDelikatesser, inredning, barnrum
Bloomingshop.seKläder, väskor, inredning
Gymstar.seKosttillskott, träningskläder
Thomasaudio.seHögtalare, elektronik, musikinstrument
Minirider.seHästar, ridning
Furetti.seSkor, handskar, väskor
Zoffan.seMöbler, sängar, mattor
Embla.seSkor, tofflor, sandaler
Mrmyntas.seMobiltillbehör
Bikemaestro.seCyklar
Bytdator.seDatorer, bildskärmar
Maskeradkammaren.seMaskeradkläder
Skinnmaster.seMC-kläder, skinnjackor
Beautyatelier.seHudvård, kroppsvård
Brabilligt.seLeksaker, hobby, verktyg
VI REKOMMENDERAR RESURS CLASSIC KREDITKORT
resurs classic kreditkort
✓ INGEN ÅRSAVGIFT

✓ 6 MÅNADERS RÄNTEFRI DELBETALNING
Representativt exempel: Kredit 10 000 kr, räntefri delbet i 6 mån, 6 st delbetalningar på 1 667 kr, adm. Avg 39 kr + 97 kr uppl.avg, effektiv ränta 5,82 %. Totalbelopp 10 331 kr

Dessa betalsätt erbjuder Payson när du handlar över nätet

Paysons betallösning för e-handlare heter Payson Checkout. Denna betallösning innefattar bland annat betalning med faktura, kortbetalning, internetbank, mobil och SMS-betalning samt via Paysonkonto. Här tittar vi lite närmare på de olika betalningsalternativen.

Payson Faktura

Ett av de mest populära alternativen för betalning över nätet är via Payson faktura. Payson faktura är i vanliga fall förvalt och anger du inget annat alternativ när du handlar i en webbshop med Payson så är det detta alternativ du kommer att använda dig av. Att betala med Payson faktura gör att du kan beställa dina varor nu och betala för dem vid ett senare tillfälle, efter det att de kommit hem till dig. Fakturan från Payson skickas ut via e-post.

Betalningstiden för Paysons faktura är 14 dagar. Men du kan även välja att konvertera till fakturaköp till en delbetalning på Payson Konto. För att betala med Payson Faktura så behöver du vara över 18 år gammal. Man behöver även bli godkänd i den kreditprövning som Payson gör vid köptillfället. Du kan bland annat nekas i denna om Payson anser att du inte har tillräcklig betalningsförmåga för att betala fakturan för köpet.

Om du inte betalar din faktura från Payson

Det är viktigt att du betalar din Payson-faktura i tid. Om Payson inte fått in betalningen så skickas en skriftlig påminnelse ut. I samband med detta så tar man även ut en påminnelseavgift om 60 kronor som läggs på ursprungsfakturan. Förutom påminnelseavgift så tickar även en dröjsmålsränta om 2% per månad, för varje dag som din betalning är sen från och med fakturans förfallodatum.

Om din faktura förblir obetald, även efter det att Payson skickat ut en betalningspåminnelse till dig så kommer ärendet efter en tid att gå vidare till inkasso. I och med detta så tillkommer även en inkassoavgift om 180 kronor till fakturan. Man kan alltså konstatera att det blir en dyr affär att inte betala i tid.

Betala med kort hos Payson

Genom Paysons betallösning för kortbetalningar är det möjligt att betala med VISA och MasterCard-kort. Paysons kortbetalningar stödjer 3D-secureteknik vilket garanterar hög säkerhet vid kortbetalningarna.

Betala med Internetbank

Payson erbjuder även möjligheten att betala köp över nätet direkt med internetbank. I kassan loggar du in till din internetbank och väljer sedan från vilket konto du vill att pengarna ska dras. Därefter dras pengarna direkt från ditt bankkonto och betalningen för köpet är i och med detta klar.

Direktbetalning via internetbank går att göra om du har ett konto hos någon av storbankerna Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea eller Danske Bank. Detta är ett mycket uppskattat betalsätt bland Paysons kunder. Cirka 30% av Paysons kunder betalar med internetbank.

Betala med mobil och SMS

Payson erbjuder även möjligheten till att betala med mobilen och via SMS. SMS-betalningen sker i samarbete med betallösningen WyWallet, något som gör att köpet läggs på mobilräkningen som man sedan betalar i efterhand. Man kan handla relativt stora köp med mobilen via Payson. För närvarande är köpgränsen 700 kronor. Paysons mobilbetalning är särskilt populär bland kunder som handlar i mobilen för mindre summor.

Payson Delbetalning

Om du handlar för 300 kronor eller mer så kan du välja att delbetala ditt köp via Payson. Du kan då välja att dela upp betalningen för ditt köp över antingen 3, 6, 12 eller 24 månader. Om du delbetalar ditt köp på mellan 3-12 månader så kan du delbetala utan ränta. Det enda som du betalar i detta fall är en uppläggningsavgift på 95-295 kronor samt en aviavgift om 29 kronor i månaden så länge din delbetalning löper. Om du beställer för mer än 5000 kronor så kan du även delbetala räntebärande över 24 månader. Du betalar då en ränta på 9,95%, en uppläggningsavgift på 295 kronor samt en aviavgift om 29 kronor i månaden i 24 månader.

Paysonkonto

Paysonkontot är ett betalsätt som påminner om Paypal. Du lägger till ett eller flera betalalternativ till ditt Paysonkonto och kan sedan göra betalningar till butiker eller till andra privatpersoner med hjälp av detta. Med Paysonkontot så lämnar du inte upp några känsliga uppgifter såsom dina kort- eller kontonummer. Istället så har du en e-postadress kopplad till Paysonkontot, vilket även andra användare har. Paysonkontot är därför även ett utmärkt alternativ för att ta emot pengar, exempelvis när du säljer saker genom annonssidor såsom Tradera eller Blocket.

Vad är PaysonGaranti?

PaysonGaranti är en extra trygghet för dig som handlar över nätet. Med PaysonGaranti så är köpsumman låst för säljaren fram tills dess att köparen mottagit varan och godkänt den. Detta lämpar sig bra vid köp av värdesaker, fordon eller liknande, där risken för att bli utsatt för bedrägerier är förhöjd. Ett vanligt användningsområde för PaysonGaranti är vid köp och försäljning av domäner över nätet.

När man använder tjänsten PaysonGaranti så tar Payson ut en avgift på köpsumman. För närvarande ligger avgiften på 5%. Avgiften är minst 10 kronor och högst 500 kronor per tillfälle. På Paysons hemsida finns en kalkylator där du kan räkna på hur mycket det skulle kosta för det du planerar att köpa.

Är Payson Säkert?

Payson har en välutvecklad programvara som går att betrakta som säker. Payson är väl medvetna om det stora antalet bedrägerier som sker över nätet varje år och arbetar därför aktivt för att begränsa dessa i största möjliga utsträckning.

Det har förekommit att bedragare har använt sig av Paysons logotyper för att inge en känsla av säkerhet och trygghet hos sina offer. Man har även försökt att imitera e-postmeddelanden från Payson, för att på detta sätt lura offret att en betalning inkommit.

För att undvika bedrägerier så bör man alltid vara på sin vakt, oavsett om man handlar med Payson eller med andra betallösningar. Särskilt aktsam bör man vara när man handlar via annonsplatser från andra privatpersoner där varorna är utlagda till misstänkt låga priser och uppmaningar om ”snabba affärer”

Klagomål mot Payson

Payson har överlag fått relativt positiva omdömen, men även en hel del klagomål. Ett av klagomålen som man fått är att det ofta inte är möjligt att genomföra en betalning vid det tillfälle då man vill genomföra den. Det kan till exempel orsakas av tekniska fel eller andra faktorer. Andra klagomål mot Payson har handlat om att man inte vidtagit tillräckliga åtgärder mot de bedragare som använt sig av Paysons tjänster.

Payson och Swish

Swish ingår för närvarande inte i Paysons betallösning. I takt med att populariteten ökar för Swish för varje år så är det inte omöjligt att det integreras någon gång framöver.