Mat – Topplista på butiker med Klarna, faktura och delbetalning

Publicerat den 10 maj 2019

Att handla mat på nätet växer i rekordtakt. Dels kan man handla mat i form av enskilda varor man plockar ihop själv, mat baserat på olika färdiga recept man vill laga samt matkassar. Men vi får inte heller glömma att det finns ett stort antal tjänster som levererar mat från restauranger. De flesta butikskedjor som säljer mat i fysiska butiker erbjuder även någon form av försäljning online. Vissa butiker som säljer mat på nätet har även anpassat sig till specifika produktkategorier, till exempel butiker som säljer kryddor, torrvaror eller grönsaker.

Topplistan Butiker som säljer mat med Klarna, Qliro, Collector, Ecster och Sveawebpay

Storhandla lättast, men även möjligt att småhandla

Många av de butiker som säljer mat på nätet tar ut en relativt hög avgift för att leverera maten. Därför brukar det löna sig att storhandla lite mer sällan, för att undvika att betala många fraktavgifter. Dock finns det ett par butiker som levererar hem mat med fri frakt över en viss summa, alternativt med helt fri frakt. De butiker som levererar mat med helt fri frakt brukar ha ett något begränsat sortiment, såsom endast torrvaror.

Färskvaror?

Butikerna levererar hem mat med hjälp av kylbilar. Färskvarorna håller sig alltså väl kylda under transporten ut till dig.

Trender inom mat

Inom onlineförsäljningen av mat syns några starka trender på området. Många kunder väljer att handla mat utifrån ett fokus på hälsa. Likaså väljer många kunder bort kött mot olika vegetariska alternativ. Till exempel är sojaprotein och ärtprotein på stark frammarsch.

Butiker som säljer mat på nätet

ICA

Mat.se

Mathem

Willys

Coop

Hemköp

CityGross

Enligt en undersökning som Testfakta gjorde 2017 var de billigaste butikerna att handla online hos Willys och ICA Maxi.

Butiker som säljer färdiga matkassar

Det finns även butiker som är renodlade inom färdiga matkassar. Här är några av de största

Linas Matkasse

Middagsfrid

Matkomfort

Viktväktarnas Matkasse

Ecoviva Matkasse

Att handla färdiga matkassar blir generellt sett lite dyrare än om man plockar ihop det själv. Det har dock fördelen att man inte behöver lägga tid på planering av inköp och vad man ska laga.

Tjänster som levererar mat från restauranger

En starkt växande trend i Sveriges städer är tjänster som gör det möjligt att få mat hemlevererad från restauranger. Bland dessa tjänster finns följande.

  • Ubereats
  • Foodora
  • Hungrig.se
  • Onlinepizza
  • Hotmat
  • Hemkört&klart
  • Wolt
  • Gastroni

Många av dessa tjänster brukar antingen ha en minsta beställning som går att göra, alternativt en leveransavgift. Hos tjänsten Ubereats ligger leveransavgiften exempelvis på 50 kronor.