Bil – Guide till Avbetalning och Finansiering

UPPDATERAT DEN 21 OKTOBER 2022

En bil är för de flesta en stor investering, vilket gör att man även behöver se över finansieringen eller avbetalningen inför köpet noggrant. På den här sidan kan du läsa om olika möjligheter till finansiering för bil, och vad som generellt kan vara bra att tänka på inför köpet.

Bilhandlare med avbetalning och finansiering

 • riddermarkbil.se – Finansiering via Riddermark Finans
 • hedinbil.se – Finansiering via Hedin Bil Finans
 • holmgrensbil.se – Finansiering via Holmgrens Finans
 • aftenbil.se – Finansiering via FCA Finans, Kia Finans, VW Finans och LeasePlan
 • haningebilpark.se – Finansiering via Nordea och Wasa Kredit
 • nybergsbil.se – Volvo billån och Renault Billån
 • rejmesbil.se – Finansiering via Volvofinans Bank

HITTA BILLIGAST BILLÅN VIA LENDO

 • Ansök på 2 min
 • Endast en kreditupplysning
 • Svar från upp till 40 långivare

Och se vilken ränta du kan få. Räntespann Effektiv ränta: 3,25%-32,49%

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta på 6.98 %. Ett lån på 200 000 kr kostar isåfall 2032 kr/månad (144 avbetalningar), det vill säga totalt 292 653 kr. Ingen start- eller aviavgift. 6.77 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt utifrån dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kredit- och långivare som bäst matchar din profil, senast uppdaterat 2023-03-01. Återbetalningstiden är mellan 1–15 år. Den högsta möjliga räntan är 32,49%


Billån

Det är vanligt att man finansierar sitt bilköp med billån direkt hos bilhallen eller den som säljer bilen. För de flesta billån gäller att man behöver lägga in 20% av köpesumman i kontantinsats, antingen kontant eller med hjälp av en inbytesbil. Därefter upprättas en avbetalning för bilen, med en månadskostnad som på ett ungefär ska motsvara värdeminskningen. Man brukar kunna upprätta en avbetalning på mellan 12-84 månader beroende av bilens ålder och skick. Billånet är knutet till bilen, med bilen som säkerhet. Detta gör att man kan få en förmånligare ränta än för många andra typer av lån.

Billån utan kontantinsats

Vanliga billån kräver normalt kontantinsats. Men vill du köpa en bil utan kontantinsats kan du istället ta ett vanligt privatlån som du betalar bilen med. Fördelarna med att finansiera bilköpet på detta sätt är att man kan lägga upp avbetalningen över många år (upp till 10-15 år) vilket gör att man kan få en mycket låg månadskostnad. Den huvudsakliga nackdelen är att man inte kan använda bilen som säkerhet. Det gör att räntan blir lite högre.

Privatleasing

Om man väljer att privatleasa en bil så äger man den endast under en förutbestämd tidsperiod. Idag går det att leasa bilar över mellan 12-48 månader, vilket gör det ganska flexibelt. En av de större fördelarna med privatleasing är att man inte behöver sälja bilen. Det gör att man inte drabbas av eventuell värdeminskning som bilen haft under leasingperioden.

En nackdel med privatleasing är att det blir en dyr affär om man under leasingperioden skulle utsätta den för onormalt slitage. Det kan i slutändan innebära höga straffavgifter vid återlämnandet.

Ränta på avbetalning för bil

I och med att billån och avbetalning för bilar ofta innebär att bilen används som säkerhet så får man en lägre ränta än vid andra typer av finansiering. I dagsläget finns det flera kreditbolag som erbjuder en ränta från 1,95%. Det kan man exempelvis få hos Wasa Kredit.

Stora aktörer inom avbetalning för bil och bilfinansering

Nedanför listar vi några kreditbolag som är stora inom denna nisch.

 • Santander Consumer Bank
 • Wasa kredit
 • DNB Finans
 • Svea Ekonomi

Avbetalning för begagnade bilar

Det är även möjligt att upprätta avbetalningsplaner för begagnade bilar. Det lättaste sättet att göra detta är genom att köpa bilen hos en bilhandlare. Om man köper en begagnad bil från en privatperson så behöver man ansöka om avbetalning/billån i förväg, inför köpet. I detta läge kan det vara svårt att låna med bilen som säkerhet. Då får man istället ta ett privatlån till bilköpet.