Fordonsskatt – Guide till Avbetalning/Delbetalning

Publicerat den 12 november 2019

Fordonsskatt ska betalas för de flesta typer av fordon, såsom personbilar, bussar, lastbilar, motorcyklar med mera. Den som är skyldig att betala fordonsskatten är den som står som registrerad ägare av fordonet under ingången av betalningsmånaden. På den här sidan hittar du information om avbetalning/delbetalning av fordonsskatten.

Allmänt om fordonsskatt och delbetalning

I vanliga fall betalar man fordonsskatten i förskott ett år framåt. Om fordonsskatten är högre än 3600 kronor så delas betalningen upp på tre perioder över ett år. Det finns alltså inga andra alternativ att delbetala fordonsskatten direkt. Behöver man trots detta få hjälp med att dela upp betalningen av fordonsskatten så återstår bara att ta ett lån för att upprätta en avbetalning. Tips på lämpliga långivare för detta ändamål hittar du nedanför.

Delbetala fordonsskatten med lån – undvik betalningsanmärkning

Obetald fordonsskatt går vidare till Kronofogden efter påminnelse

Om fordonsskatten inte betalas så kommer en påminnelse först att skickar ut. Om fordonsskatten förblir obetald efter påminnelsen kommer skulden att gå vidare till Kronofogden. Om fordonsskatten förblir obetald även efter detta så kommer det i förlängningen att resultera i en betalningsanmärkning.

Om fordonsskatten inte är betald så har man inte heller någon rätt att använda fordonet. Polisen kan i detta fall ta fordonets registreringsskyltar.

Bonus Malus

Den 1 juli 2018 trädde den så kallade Bonus Malus-lagen i kraft. Denna extra skatt, utöver den ordinarie fordonsskatten beskattar alla nyregistrerade fordon efter hur miljöskadliga de är.

För vilka bilar betalar man högst fordonsskatt?

Den högsta fordonsskatten betalar man idag för de bilar som är registrerade nyligen och som har de högsta utsläppen av koldioxid. Bland de bilar som toppar listan för fordonsskatt finns bland andra Chevrolet Camaro, Dodge Durango och Ford GT. För dessa bilar kan man behöva betala en årlig skatt på upp till 30 000 kronor.

Vill man ha lite lägre skatt kan man välja en äldre bil, alternativt en bil som på olika sätt är miljöklassad. Det kan vara en hybrid-bil, laddhybrid eller en ren elbil.

Betalsätt för fordonsskatt

Som vi konstaterade ovan är det inte möjligt att direkt upprätta en avbetalning för fordonsskatten. De betalsätten som man kan välja bland är genom e-avi hos sin internetbank, via autogiro eller med pappersfaktura som skickas hem med vanlig post.

Nedsättning av fordonsskatt

Fordonsskatten kan i vissa fall nedsättas. Detta gäller om fordonet ställs av, om det avregistreras, om fordonets användningssätt ändras eller om det sker förändringar i fordonets konstruktion.