Om man vill ta ut pengar utomlands är det vanligt att ens bank tar ut två olika avgifter. Den ena avgiften är den så kallade uttagsavgiften, de flesta banker och kortutgivare tar ut en uttagsavgift som ligger på cirka 3%, med lägsta nivå på mellan 35-40 kronor per uttag. Den andra avgiften är ett så kallat valutapåslag/växlingspåslag som är ett procentuellt påslag på transaktioner i utländsk valuta. På den här sidan har vi sammanställt de kreditkort som erbjuder uttag utan avgift utomlands, med reservation för att vissa fortfarande har ett växlingspåslag. Läs vidare nedan för att ta reda på vilka alternativ som finns.
Lista kreditkort utan uttagsavgift utomlands
Uppdaterat i maj 2023
Bank Norwegian Kreditkort
- Uttagsavgift vid uttag i Sverige och utlandet: 0 kr/avgiftsfritt
- Valutapåslag: 1,75% (tillkommer vid uttag i annan valuta)
- Årsavgift: 0 kr/avgiftsfritt
Forex Kreditkort
- Uttagsavgift vid uttag utanför EU: 0 kr/avgiftsfritt
- Uttagsavgift vid uttag i Sverige och inom EU: 2%, minst 40 kr
- Valutapåslag: 0%
- Årsavgift: 225 kr/år
Komplett Bank Kreditkort
- Uttagsavgift vid uttag i Sverige och utlandet: 0 kr/avgiftsfritt
- Valutapåslag: 1,75% (tillkommer vid uttag i annan valuta)
- Årsavgift: 0 kr/avgiftsfritt
Även om din bank inte tar ut en avgift kan i vissa fall den lokala banken i utlandet göra det
Även om du väljer ett kreditkort utan uttagsavgift utomlands så kan den lokala banken vid din destination i vissa fall ta ut en uttagsavgift. Huruvida detta sker eller inte, samt vilka belopp detta handlar om varierar mycket mellan olika länder och valutor och det är därför något att hålla noggrann koll på. Oavsett om den lokala banken tar ut en avgift eller ej så kommer du att spara pengar med ett kreditkort utan uttagsavgifter utomlands, eftersom du annars skulle betala dubbla avgifter.
Många storbanker erbjuder uttag utan uttagsavgift inom EU
Det är relativt vanligt att storbankerna erbjuder uttag utan uttagsavgift inom EU, när man tar ut pengar i Euro. I stort sett samtliga tar dock ut en avgift för uttag utanför EU och i andra valutor än euro.
Tips när du ska ta ut pengar utomlands
Här ger vi dig några tips som kan vara bra att ha med sig när man ska ta ut pengar i utlandet.
Välj lokal valuta istället för svenska kronor
När man tar ut pengar i uttagsautomater utomlands får man ofta frågan om man vill göra sitt uttag i lokal valuta eller i svenska kronor. Här får man i de flesta fall en väldigt dålig växlingskurs om man väljer svenska kronor och man bör därför alltid välja uttag i den lokala valutan.
Undvik att ta ut pengar hos växlingskontor
Att ta ut pengar hos växlingskontor är i de flesta fall en ganska dålig affär. Även om de inte har någon uttagsavgift på växlingen så är växlingskurserna normalt mycket ofördelaktiga.
Kontrollera kreditkortets uttagsgräns
De flesta kreditkort har en uttagsgräns för uttag utomlands. Ofta är denna uttagsgräns satt per sjudagarsperiod. Vanliga uttagsgränser utomlands för kreditkorten sträcker sig mellan 5000-20 000 kronor per sjudagarsperiod.
Kontrollera antalet uttagsautomater vid din destination
Om du planerar att ta ut pengar under din resa kan det vara bra att kontrollera antalet uttagsautomater och deras positionering vid din destination. Det kan man enkelt göra genom att ta hjälp av VISAs Global ATM Locator eller MasterCards ATM Locator.