Handla på faktura utan kreditupplysning, trots betalningsanmärkning

Publicerat den 5 augusti 2019

De som en gång varit sena med betalningar eller dragit på sig en betalningsanmärkning kan få mycket svårt att handla online mot faktura. Detta beror på att majoriteten av alla webbshoppar tar ut en kreditupplysning på den som handlar mot faktura. Här guidar vi dig till de möjligheter som finns för att handla på faktura utan kreditupplysning.

Butiker där man kan handla på faktura utan kreditupplysning, trots betalningsanmärkning

Generellt sett så är det mindre butiker med egen faktura och kreditgivning som brukar vara mer generösa med att släppa igenom köp än vad butiker som samarbetar med de större kreditbolagen är. Ofta har butiken själv då satt sina egna rutiner kring kreditprövning vilket kan innebära att de endast gör kreditprövningar på ordrar över ett visst belopp eller att de rentav godkänner kunder med betalningsanmärkningar.

Så går det till hos de största kreditföretagen

Klarna

Klarna gör många gånger en egen intern kreditupplysning av kunden. I vissa fall hämtar man dock en extern kreditupplysning från ett externt upplysningsföretag.

Qliro

Qliro uppger på sin hemsida att de “ibland” tar en kreditupplysning på kunder som handlar mot faktura. Man anger att det kan ske oavsett om köpet är stort eller litet, samt om man betalar av det över kort eller lång tid.

Resurs Bank

Resurs Bank uppger på sin hemsida att de tar kreditupplysningar på kunder som ansöker om kredit hos dem.

Ecster

Ecster gör en kreditprövning vid köptillfället som kan innebära att en kreditupplysning tas ut.

Godkänner de betalningsanmärkning?

Här finns det inget definitivt svar. Detta beror på många faktorer. Den generella tumregeln är att du godkänns för köpet såvida kreditbolaget anser att du kommer ha möjlighet att betala den krediten eller fakturan som du ansöker om. Har du en hög inkomst och en betalningsanmärkning relaterad till någon struntsumma så bör du kunna handla på många ställen. Men har du låg eller ingen inkomst tillsammans med betalningsanmärkningar så lär du få det betydligt svårare.

Ingen av kreditbolagen i vår lista beskriver tydligt sina rutiner för kunder med betalningsanmärkningar.

Gör alla en kreditupplysning?

Enligt vad kreditbolagen själva uppger så gör de i stort sett alltid någon form av kreditprövning, som många gånger också är en kreditupplysning. Det generella temat hos kreditbolagen är att de verkar ta ut kreditupplysningar vid lite större köp, såsom elektronik, mobiler och liknande. Vid mindre köp, till exempel av skor eller kläder så kan det istället vara så att de endast gör en förenklad kreditprövning.

Så hur kan man handla på faktura utan kreditupplysning?

Vilket alternativt betalsätt man ska välja beror på vilka behov man har kring köpet. Är man intresserad av att handla på faktura för att få en kredit så rekommenderar vi istället att man tar ett lån från en långivare som godkänner även dig med lägre kreditvärdighet. Då kan man behöva vänta någon dag extra på att få pengarna Det finns en uppsjö av dessa och vi tipsar om ett flertal på vår sida där man kan jämföra lån.

-> Jämför Lån.

Men är man istället ute efter att handla på faktura för att kunna betala efter att man fått hem varorna så skulle vi istället rekommendera att man handlar mot postförskott. Denna tjänst finns hos ett flertal webbshoppar och innebär att man betalar för sitt köp vid upphämtningen hos postombudet. Vi har samlat ihop några av de största nätbutikerna med postförskott på vår sida nedanför.

-> Butiker med postförskott.

Rekommendationer

  • Handla aldrig för mer än vad du har råd att betala. Handla endast på faktura om du har pengar att betala fakturan med i slutet på månaden.
  • Om du inte godkänns i butikens kreditprövning så betyder det förmodligen också att du borde vara försiktig med att ta krediter i över huvud taget.
  • Obetalda fakturor kan i förlängningen bli riktigt dyrt, betala därför alla fakturor i tid.