Detta kännetecknar förlovningsringar
Många väljer en förlovningsring som är utsmyckad med någon form av diamant. Dessa ringar kallas bland annat för solitärringar, sidostensringar, haloringar och alliansringar. Utsmyckning med diamant är dock inget krav och det finns många förlovningsringar på marknaden utan diamanter. De förlovningsringar utan ädelstenar brukar kallas för släta förlovningsringar.
När det kommer till förlovningsringens material så är det här vanligt med antingen silver, titan, guld eller palladium. Guldringarna brukar säljas i antingen 9 karat, 12 karat eller 24 karat. Guld finns även i flera underkategorier, till exempel vitguld, roséguld, rödguld och svartguld.
Priser
Priset på förlovningsringar varierar mycket kraftigt beroende av utsmyckning och material. De billigaste varianterna, som ändå är gjorda av äkta silver brukar kosta några hundralappar. Vill man ha den billigaste typen av diamantring så behöver man i vanliga fall lägga åtminstone runt 10 000 kronor på förlovningsringen.
Storlekar
Enligt de vanligaste traditionerna i Sverige så ska förlovningsringen bäras på höger ringfinger. Detta gör naturligtvis också att det kan vara bra att ha ett hum om storleken för höger ringfinger för de som ska bära ringarna. För olika typer av ringar gäller olika typer av mått, men det vanliga är att man mäter i millimeter, antingen ringens omkrets eller ringens diameter.
Det lättaste är därför om man kan mäta en befintlig ring som passar en själv eller ens partner.
Köpa online eller i fysisk butik?
Allt fler väljer att köpa förlovningsringar online istället för att gå till en fysisk butik och prova ut dem. De har båda sina för och nackdelar men att köpa dem över nätet brukar bli betydligt mycket billigare, dessutom ger det fler möjligheter till avbetalning.
Gravyr och egen design
För att göra förlovningsringarna mer unika och personliga så väljer många att göra en egen gravyr eller en egen design på ringarna. Detta får man normalt betala lite extra för men är ju samtidigt något som gör förlovningsringarna mer personliga och intressanta.
Det finns även guldsmeder som erbjuder tjänster som gör det möjligt att i stort sett helt skräddarsy förlovningsringarna efter hur man vill ha dem.
Förlovningsringar på avbetalning eller finansiering med lån?
Köper man dyra förlovningsringar, från 15 000 kronor och uppåt brukar det löna sig på alla sätt att finansiera köpet med lån. Handlar det om förlovningsringar för några tusenlappar, där man planerar att betala av köpet i ganska rask takt så kan det vara smidigare med en avbetalning direkt hos butiken. Exempelvis via kreditbolag som Klarna, Qliro, Ecster eller Resurs Bank.