Cross – Jämför Avbetalning och Lån

Publicerat den 26 november 2019

Cross syftar normalt på de motorcyklar och mopeder som används vid motocross, enduro och annan terrängkörning. På den här sidan guidar vi dig till de olika crossar som finns på marknaden, samt vilka alternativ som är bäst när det kommer till att köpa en cross på avbetalning.

Låna pengar till Cross

Olika typer av crossar

Här tittar vi närmare på några av de crossar som säljs på marknaden.

Crossar för Enduro, Motocross eller Motard

De flesta vanliga crossar som säljs är tillverkade för att använda inom olika motorsporter, där några av de största är Enduro, Motocross och Motard.

Barncrossar och Fiddys

Det finns ett stort utbud av minicrossar, så kallade barncrossar eller Fiddys, ofta anpassade för att barn ska köra dem, men som även vuxna kan köra. Många av barncrossarna har små motorer på mellan 49-70 kubik. En barncross går att köpa ny för några tusenlappar.

El-crossar

En kraftigt växande marknad är så kallade el-crossar. De drivs med kraftfulla batterier istället för bensin, vilket bland annat har som stor fördel att ljudnivån är i stort sett obefintlig jämfört med bensindrivna crossar.

ATV

Med ATV syftar man normalt på en fyrhjulsdriven cross.

Vägregistrerade crossmotorcyklar

Det finns även ett stort antal crossar som inte är direkt tillverkade för motorsport, utan som snarare är cross-inspirerade. Dessa crossar är registrerade för allmän väg som antingen mopeder eller motorcyklar.

Cross-märken

Några av de större cross-märkena hittar du nedanför

  • Kawasaki
  • Honda
  • Husqvarna
  • Suzuki
  • Yamaha

Vad kostar en cross?

I och med att de flesta crossar inte är gjorda för att köra på allmän väg så är de betydligt billigare än vanliga motorcyklar och mopeder. Det beror på att de inte behöver motsvara de standarder som krävs för vägregistrerade fordon.

Vilken finansiering ska man välja?

Vilken finansiering man ska välja för sin cross beror ganska mycket på priset som man betalar. För crossar med ett pris på mellan 5000-20 000 kronor brukar det vara smidigt att använda sig av någon av de större kreditbolagen inom e-handel för finansiering. Till exempel Klarna, Qliro, Ecster eller Svea Ekonomi.

Köper man en cross för mer än 20 000 kronor kan det vara en fördel att finansiera det hos något av kreditbolagen som erbjuder upp till 72 månaders avbetalning för crossar, till exempel Resurs Bank eller Wasa Kredit.

Sist och slutligen så är det även ett utmärkt alternativ att låna till att köpa en cross. På detta sätt kan man sätta en återbetalningstid på upp till 10-15 år och få en ganska förmånlig ränta.