Attefallshus – Avbetalning, Lån och Finansiering

Publicerat den 27 november 2019

På den här sidan hittar du en guide till avbetalning, lån och finansiering när man ska köpa Attefallshus. Du hittar även generell information om Attefallshus, hur det fungerar och vad man ska tänka på inför ett stundande köp. Nedanför har vi samlat de bästa finansieringslösningarna för köp av Attefallshus just nu.

Låna till Attefallshus

Kort beskrivning av Attefallshus

Om man har ett enbostads- eller tvåbostadshus så har man rätt att uppföra ett så kallat Attefallshus på maximalt 25 kvadrat på sin tomt. Bygglov för detta krävs bara i särskilda fall, till exempel om det ska sättas upp i en miljö som betraktas som värdefull.

Generella regler för Attefallshus

  • Högsta höjden från mark till taknock får vara 4 meter.
  • Attefallshus som uppförs närmare tomtgränsen än 4,5 meter behöver grannarnas medgivande.
  • Det krävs tillstånd för att sätta upp Attefallshus närmare än 100 meter från hav, sjöar och vattendrag.
  • Attefallshus får användas som både fritidsbostad och permanentbostad. Det är även tillåtet att använda som komplementbyggnad, till exempel som garage, växthus, förråd eller liknande.
  • Innan man börjar bygga ett Attefallshus behöver man göra en skriftlig anmälan till Byggnadsnämnden.

Färdiga Attefallshus

Vissa väljer att bygga sina Attefallshus själva. Men marknaden är förmodligen allra störst för färdiga Attefallshus. De färdiga Attefallshusen går att köpa allt ifrån helt kompletta, till att endast köpa själva stommen för husen. Materialet för ett komplett attefallshus, utan målarfärg, spik och skruv går att köpa för cirka 100 000 kronor.

Total kostnad för ett Attefallshus

Hur mycket den totala kostnaden blir för att sätta upp ett nyckelfärdigt Attefallshus kan variera mycket kraftigt. De kostnader som tillkommer är bland annat följande.

  • Ansökan
  • Markarbeten
  • Byggnation och uppförande
  • Inredning och färdigställande

Man bör räkna med minst några hundra tusen kronor för att färdigställa ett Attefallshus. Men vid krångliga markarbeten och lyxiga material så kan kostnaden uppgå till runt 700 000-800 000 kronor.

Avbetalning för Attefallshus

I de flesta fall är det endast möjligt att köpa materialet för Attefallshus på avbetalning, direkt hos butiker på nätet. Det kan man exempelvis göra hos Byggvaruhus och liknande webbshoppar.

Finansiering för Attefallshus

Vilken typ av finansiering man ska välja för Attefallshuset beror helt och hållet på hur mycket man räknar med att den slutliga kostnaden ska bli. Den som inte är redo att arbeta själv behöver räkna med att behöva skjuta till minst ett par hundra tusen kronor. Det billigaste alternativet brukar normalt bli om man har möjlighet att belåna fastigheten vars tomt man ska bygga Attefallshuset på. I det fall man inte beviljas ökat bolån rekommenderar vi istället ett vanligt privatlån. På detta sätt bör man kunna räkna med en ränta på mellan 3-10% med en återbetalningstid på upp till 15 år. Alltså något som sammantaget kan ge en låg månadskostnad för Attefallshuset.